Begijnhof Diest – Béguinage Diest

Een begijnhof is een verzameling van individuele en/of gemeenschappelijke woningen, huizen en conventen genoemd, van begijnen meestal in de nabijheid van een kapel of kerk en al dan niet omgeven door een muur met een of meerdere toegangspoorten. Specifiek voor Nederland spreekt men van hofje om een reeks kleine huisjes aan te geven waarin arme of bejaarde personen verblijven.
Het begijnhof als bijzondere ruimtelijk gesitueerde stedelijke bewoningsvorm wordt alleen in de Nederlanden aangetroffen, sporadisch in Noord-Nederland en Wallonië. Vlaanderen en Zuid-Nederland telden er een 70-tal. Niettemin is de begijnenbeweging waaruit deze bewoningsvorm voortkwam een in de late middeleeuwen alom voorkomend Europees fenomeen. Om politieke en religieuze redenen stierf deze beweging voor 1400 echter uit in de rest van Europa.(bron Wikipedia)

Meer begijnhoven zien? Bezoek mijn site over deze begijnhoven.

A béguinage (French) or begijnhof (Dutch) is a collection of small buildings used by Beguines. These were various lay sisterhoods of the Roman Catholic Church, founded in the 13th century in the Low Countries, comprising religious women who sought to serve God without retiring from the world.

More béguinages? Visit my site about the Belgium béguinages.

9 thoughts on “Begijnhof Diest – Béguinage Diest

  1. Prachtige reeks met een deskundige uitleg Geert, de omzetting naar zwart-wit maakt het geheel af.

  2. Mooie serie weer, en ook nu nis er weer bijna geen mens te zien.
    Hier in Fryslân kennen we voor zo ver ik weet geen begijnhoven.
    Is onlangs niet de laatste begijn overleden …?

  3. Inderdaad Jan, de laaste begijn is in Kortrijk overleden op de leeftijd van 102 jaar.
    In Amsterdam is er alvast toch een begijnhof…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: