Groot populierenhaantje (Chrysomela populi)

Deze kleine kever is te zien van april tot augustus, en te herkennen aan de meestal scharlakenrode dekschilden, de rest van het lichaam is zwart. De dekschilden kunnen ook wat bruiner of geler van kleur zijn, vooral pas uit de pop gekropen exemplaren zijn lichter, dode (opgezette) exemplaren kleuren bruin. Vanwege de ronde vorm en het bolle schild lijkt deze soort op een van de lieveheersbeestjes, maar hij mist altijd de stippen en wordt iets groter tot 13 millimeter. Ook is het schild iets langwerpiger en zijn kop en borststuk duidelijker gescheiden. Er is nog een overeenkomst met lieveheersbeestjes; bij verstoring wordt een bittere en smerig ruikende vloeistof afgescheiden die vijanden zoals vogels moet verjagen.(Wikipedia)

Groot populierenhaantje (Chrysomela populi)

Groot populierenhaantje (Chrysomela populi)-3

19 thoughts on “Groot populierenhaantje (Chrysomela populi)

  1. You know, even before I could the name of the blog, in the reader, I knew it was your photo from the very beginning 😀

  2. Mooie foto’s van deze kevertjes. Ze doen in eerste oogopslag wat denken aan johanneskevers, maar die hebben toch weer andere schildjes. Ik vind vooral de foto van dat vijftal erg mooi.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: