Galappel

Groot was mijn verwondering toen ik dit nooit eerder geziene  “ballenspel” op een eikenblad zag.

Een gal of galappel is een woekering van een plant, ontstaan door een parasiet, meestal een insect (een galwesp, galmug of galmijt) die haar eieren in de plant legt. De gal, waarvan de vorm specifiek is voor een bepaalde parasiet, dient als behuizing en voedsel voor de larve. Er bestaan ook gallen die door schimmels worden veroorzaakt. De tak van wetenschap die zich met gallen bezighoudt wordt cecidologie genoemd.

galappel

20 thoughts on “Galappel

  1. Een heel mooie foto Geert en ieder jaar kan je de galappeltjes wel zien op eiken, meestal zijn ze van de galwesp. Het is altijd weer een prachtig gezicht.

  2. Ik heb me de laatste week suf gezocht naar dit fenomeen omdat mijn dochter dit nodig had voor de les biologie. De grote balletjes zijn van galwespen en de kleinere herbergen galmuggen. Interessant om te weten : enkel op eikenbladeren terug te vinden. Leuke foto.

  3. A really fascinating read Geert that I have to admit to having never seen or heard of before. To think a parasite can do this…. The image adds a mystery to this phenomena. Hope you have a great week ahead.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: