De grote stinkzwam (Phallus impudicus)

De grote stinkzwam komt met behulp van een eiertand uit een vuistgrote knol die in de volksmond met heksen- of duivelsei wordt aangeduid. Daaruit strekt zich in enkele uren de 10–20 cm lange poreuze en holle steel. De hoed van de paddenstoel is dan met een groene slijmerige sporenlaag (gleba) bedekt die een zeer penetrante aasgeur verspreidt, zelfs tegen de wind in te ruiken. De stank trekt vliegen en kevers als de oranje aaskever aan die voor de verspreiding van de sporen zorgen. De schone hoed is wit tot lichtgeel en heeft een kleine opening aan de top. De zwam lijkt dan wel op morieljes.

Grote stinkzwam-1

19 thoughts on “De grote stinkzwam (Phallus impudicus)

  1. Een heel mooie foto van de Phallus impudicus Geert en hoe vies deze ook stinken een gedeelte is eetbaar, je moet er toch niet aan denken 😉

  2. Inderdaad, Ann, de stengel van de jonge planten zou eetbaar zijn. Eens de plant ouder wordt echter neemt het gif gehalte toe en is hij niet meer eetbaar. Doch niemand kon me vertellen waar de grens ligt. Ik ga er zeker niet van eten…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: