De meriansborstel (Calliteara pudibunda)

De meriansborstel (Calliteara pudibunda) is een nachtvlinder uit de familie van de spinneruilen (Erebidae), onderfamilie donsvlinders (Lymantriinae). De vlinder komt voor in Europa en Klein-Azië. De spanwijdte bedraagt tussen de 40 en 60 millimeter.

De rups gebruikt een groot aantal struiken en bomen als waardplant. Voorbeelden zijn eik, wilg, berk, Prunus en meidoorn. De rups komt voor in twee kleurvariaties: bruin en geel. De harige en kleurrijke rups is een bijzondere verschijning met zijn vier borstels en pluim op zijn rug.

De vliegtijd is van april tot eind juni. Er vliegt slechts een generatie per jaar die slechts kort leeft. De vlinder is vernoemd naar de bekende vlinder- en insectenschilderes Maria Sibylla Merian.

 

 

31 thoughts on “De meriansborstel (Calliteara pudibunda)

  1. Mooie macro, dit beestje is prachtig maar wil je eigenlijk ook weer niet tegen komen

  2. Sophie, just like the other day, i found this one in the Woods, during a walk with my dog. I carried him home where i took my pictures. After the photosession i released him in our garden.

  3. In zo’n witte verschijning had ik het beestje nog niet eerder gezien, bij mij wel eens een geel oranje. Prachtige foto’s. Heel veel details en dan die voetjes … schitterend.

  4. Extraordinaire ces photos, ce spécimen de chenille est superbe!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: