Macrofotografie – Workflow

Af en toe krijg ik de vraag hoe ik mijn macrofoto’s maak. Daarom hier mijn werkflow.
Vooraleer een foto gepubliceerd wordt gaat er steeds een reeks bewerkingen aan vooraf.
Hieronder de foto van waaruit ik vertrek.

Macro-1

Ik werk met de Nikon D800, deze maakt beelden van 35 megapixels waardoor de cropfactor heel groot is. Verder gebruik ik de 105mm f2.8 macrolens van Nikon met monopod en flits (Nikon SB700), daarop een softbox gemonteerd om het flitslicht zachter te maken.
Nadeel van de softbox is dat de insekten snel schrikken van het grote witte vlak. De kunst is dus om heel traag en geduldig te werk te gaan.

flits-2

Ik probeer steeds de afstand tussen 20 tot 40 cm te houden om zo de scherptediepte te vergroten en werk manueel (M stand) met sluitertijd op 1/125sec , diafragma tussen f11 en f16 naargelang de lichtomstandigheden en de grootte van het te fotograferen onderwerp.

Eens de foto dus genomen is (RAW) wordt deze geïmporteerd in Lightroom.
Er wordt een uitsnede gemaakt. Daarna eventueel de belichting,helderheid,contrast…aanpassen.
Verder wordt de foto ook verscherpt.

Daarna steek ik door naar photoshop om de foto nog meer te verscherpen met de filter “smart sharpening”. Het beeld wordt daarna als tiff opgeslaan om er optimaal in lightroom  nog te kunnen op verder werken.

Daarna eventueel ruis weg werken, belichting op bepaalde plaatsen aanpassen, vigneteren… Klink als een heel pak werk, doch eens je de kneep vast hebt is dit op een 5 tal minuten geklaard en krijg je onderstaande foto als resultaat.

Macro-2

19 thoughts on “Macrofotografie – Workflow

  1. Heel goede uitleg,Geert.Een softbox gebruik ik echter niet,want dat schrikt inderdaad de beestjes af.Ik probeer om altijd zo weinig mogelijk materiaal mee te nemen.Jouw macro’s zijn wel top.

  2. Prima uitleg van jou methode. softbox vindt ik op zich een prima idee maar wel erg groot, en verder komt het licht altijd van de voorkant net zoals met een macro ringflitser. Een leuk alternatief is het off shoe cord waarbij je van alle kanten in kan flitsen, Zelfs vanaf de achterkant. Mooiste resultaat levert naar mijn mening nog altijd fotograferen met bestaand licht maar daarmee ben je vaak wel beperkt in mogelijkheden

  3. Volledig akkoord, Henk…off shoe cord is ideaal voor studiowerk. Maar “on the field” zoals ik meestal werk. Vind ik dit de beste methode. Ik ben mij nu aan het informeren om een tussenring te gebruiken om nog betere vergrotingen te bekomen. Maar dan zal ik wel met tripod moeten werken. Het blijft een uitdaging om steeds betere macro’s te maken…

  4. Een setje tussenringen kost niet veel Geert. Zoals je weet doe ik nu weinig met macro maar toen ik er nog actief mee was gebruikte ik meestal een monopod. Met zo’n éénpoot werk je toch net even sneller dan met statief en kan je je camera toch vrij goed fixeren. Af en toe kijk ik nog wel eens op de site van Jan Masyn. Wat kon die man ongelooflijk mooie macro’s maken

  5. Ik werk dus nu ook met de monopod, doch eens je met tussenringen werkt vrees ik dat dit niet meer lukt. Ik had het over de Nikon PN-11 tussenring, Henk. Bij deze blijf je je diafragma regelen. En inderdaad, Jan was ook mijn grote voorbeeld.

  6. Duidelijke uitleg, Geert. Geen wonder dat mijn macro’s niet kunnen tippen aan de jouwe, maar ik beleef er waarschijnlijk niet minder plezier aan. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: