Verborgen pareltjes

Gent, Veldstraat…de voorgevel ligt in de drukste winkelstraat van Gent…eens je er binnen gaat kom je in een oase van rust en zie je deze prachtige achtergevel.

Hotel d'Hane-Steenhuyse-1

Hotel d’Hane-Steenhuyse

Het pand werd in 1768-1773 gebouwd door Jan Baptist Simoens, die met zekerheid de achtergevel en de salle à l’italienne ontwierp en bouwde. De voorgevel werd misschien ontworpen door David ’t Kindt, maar archivalisch bewijs is hier niet van. Rond het begin van de 19de eeuw werd het gebouw voor het adellijke societygebeuren gebruikt, met als hoogtepunt het verblijf in 1815 van de uit Frankrijk verdreven koning Lodewijk XVIII. Met zijn hofhouding regeerde hij vanuit het hotel in ballingschap.[1] Na afloop schonk hij zijn gastheer als dank een porseleinen dessertservies, dat thans in het STAM word bewaard.[2]

In de twintigste eeuw raakte het hotel in onbruik. Het Museum der Honderd Dagen kreeg er in 1949 onderdak, maar zonder veel succes.

In 1981 werd het gebouw eigendom van de stad Gent, die er eerst een informatiecentrum in onderbracht en later de Dienst Monumentenzorg. In de jaren 90 onderging het een grondige renovatie. Publiekstoegang bleef echter zeer beperkt. In 2015 werd het gelijkvloers opengesteld voor commerciële activiteiten. (Wiki)

 

5 thoughts on “Verborgen pareltjes

  1. Een knap stukje fotografie Geert.Kwam het ook al eens tegen bij mijn wandeling door Gent en die uitleg neem ik dus dankbaar mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: